Veel gestelde vragen

Kan ik model worden?

Dit is toch wel de meest gestelde vraag! Soms krijg ik per mail een erg onduidelijk webcam fotootje met de vraag: "kan ik model worden?" Natuurlijk hangt dat van veel meer dingen af dan van alleen je gezicht. Dit is trouwens ook nog eens erg slecht te beoordelen aan de hand van 1 foto. Ik zie graag foto's en zal, wanneer je dat wilt een eerlijk commentaar geven. Maar een fotograaf kan pas echt iets zeggen over iemand wanneer die persoon gewoon een sessie gedaan heeft!
Pas na een sessie heb je (samen met de fotograaf) je echt uitgesloofd om mooie opnamen te krijgen. Neem van mij aan.... ik maak iedereen mooier dan ze vooraf gedacht hadden. Ook pas ik op de ruwe opnamen nog veel aan, net zoals dat in de glossy magazines gebeurt. Uiteindelijk is het belangrijk dat je een beetje vlot bent, een goed tot redelijk figuur hebt. Een bepaalde lengte is alleen nodig wanneer je op de catwalk kleding wilt showen. Deze kleding wordt maar in 1 maat gemaakt! Zie een fotoshoot gewoon als een dagje uit.... na een sessie weet je zelf (en je omgeving) of je fotogeniek bent en hoe je foto's geworden zijn.

Wanneer je enthousiast geworden bent na het zien van programma's zoals modelin1dag of Hollands Next topmodel... dan is dit DE plek om het zelf ook eens te proberen en te zien hoe je op de foto komt!

Wat maakt jou anders dan andere fotografen?

Tja, dat zal vooral de tijd en energie zijn die ik in een fotosessie steek.
Bij veel buro's en fotografen komen wel 15 (of NOG meer!) dames en heren op een dag. Deze 'fotofabrieken' werkwijze kan volgens mij geen bijzondere kwaliteit opleveren.
De meeste mensen moeten toch wel even wennen. Ik doe maar 1 shoot op een dag en neem dus echt alle tijd om iets moois te maken.
Als ik produktiewerk wilde doen, was ik wel in een fabriek gaan werken :-)  Ik plan minimaal anderhalve dag voor een fotoshoot... foto's moeten immers ook nog bewerkt worden! Geloof een bedrijf niet dat zegt: "wij fotograferen je zoals je bent". Dat is gewoon een ander zinnetje voor: "wij passen de schoonheidsfoutjes die er altijd in zitten niet voor je aan". Goed retoucheren kost tijd! Foto's voor magazines en reclames worden altijd geretoucheerd.
Ook visagie en hairstyling wordt niet 'afgeraffeld', maar gebeurt met de grootste zorg! Je kunt zelf je make-up doen, maar als je mij een visagiste/hairstyliste laat inschakelen, kun je er van op aan dat het goed komt!
Ik werk samen met goede visagistes/hairstylistes!

Wat kost een fotoshoot?

Dat ligt er aan wat je wilt!
Een zwangerschapsreportage, een newbornshoot of een gezinsreportage kost slechts 150,- euro
Een VIP fotoshoot van een hele dag zonder visagie kost slechts 219,- euro
Dit is dan nog steeds inclusief professioneel bewerkte digitale bestanden e.d

De allerbeste VIP versie inclusief visagie en hairstyling e.d. kost 299,- euro.
Natuurlijk is dat kostbaarder, maar dan heb je wel topresultaat
Zie voor de prijzen van bruidsreportages, newbornshoots, gezinsfoto's, bruiloften, zwangerschapsshoots e.d. de uitgebreide prijslijst
Kom je met twee personen een sessie doen? Een fotoshoot is al mogelijk vanaf 129,- euro
Bedrijfsmatig of professioneel fotowerk nodig? Mail voor uitgebreide informatie

Zie de uitgebreide prijslijst

Hoe gaat het in zijn werk?

Dit is even om een ruwe uitleg te geven van hoe een shoot verloopt.
Bij deze uitleg ga ik er even vanuit dat het gaat om een model-fotoshoot met visagie. Andere shoots gaan ruwweg het zelfde.
Meestal begin ik om 10:30 uur. Dat is de tijd dat ook de tijd dat de visagiste aankomt.
We doen eerst een kopje koffie (of thee of fris) om even te wennen en te overleggen wat we doen met je make-up en hairstyling.

Tijdens het opmaken kijk ik wat voor kleding je meegenomen hebt en daardoor weet ik ook iets meer van het soort shoot dat je wilt (als je dat tenminste niet vooraf al aangegeven had).
Meestal begin ik dan met een 'modefoto' ten voeten uit (waar je ds helemaal opstaat). Dat is niet alleen handig om te wennen, maar zeker in het begin zal je gezicht nog gespannen staan
Dat is heel normaal en dat went vanzelf.
Al werkend vinden we vanzelf uit wat bij je past en wat je leuk vindt. Daarom laat ik steeds tijdens het werken zien wat ik gemaakt hebt.

Er zijn mensen (al dan niet met ervaring) die heel goed weten wat ze willen of zelfs veel ervaring in poseren hebben.
Bij die mensen hoef ik alleen te regisseren. Wanneer je wat minder weet wat te doen, ga ik juist veel meer sturen en tips geven.
Ervaring kan dus wel handig zijn, maar is dus niet noodzakelijk.

Ik werk dynamisch (een ander woord voor chaotisch) en het is dus de kunst om je een beetje over te geven aan hoe een shoot loopt.
Juist de 'creatieve sprong' die ik probeer te maken moet er voor zorgen dat er wat nieuws en origineels uit een sessie komt!
Natuurlijk is serieus werken wel nuttig, maar er moet wat ontspanning en lol zijn wil de sfeer goed zijn voor top-platen.

Als je al heel goed weet wat je wilt, gaan we je eigen ideeen proberen uit te werken. Wanneer je je overgeeft aan mijn creatieve ideeen stuur ik juist veel meer.
Let op: Je bent altijd zelf de baas als het aankomt op het soort foto's dat we maken!

Halverwege de dag nemen we een pauze en kan je je eigen meegenomen boterhammetjes eten.
Soms denken mensen dat ik een 'fotofabriek' ben en dat er meer mensen op een dag komen. Dan kan je ook verwachten dat je onbewerkte foto's meteen meekrijgt op een cd'tje
Het goed bewerken van foto's kost best veel tijd. Ik maak bewerkingen die later eventueel ook nog te bestellen zijn als afdruk
De eerste te bewerken voorbeelden kies ik uit! en daarna komt alles via een WeTransfer naar je toe
Het is altijd mogelijk om later meer foto's te laten bewerken of die af te laten drukken. Dingen als canvassen, posters, aluminium etc. zijn allemaal mogelijk.
Het nabestellen moet echter binnen 3 maanden na de shootdatum gebeuren. Bestanden verdwijnen daarna in de 'datahemel'.

Wat voor kleding neem ik mee?

Verschillende soorten kleding leveren verschillende soorten foto's op. Dus, aan de ene kant spijkerstof en aan de andere kant chique, geeft heel verschillende sferen in de foto's.
Natuurlijk merken we tijdens het werken wel wat mooier is en een goed resultaat geeft, daar focus ik me dan wat meer op. Uiteindelijk bepaal je zelf welke kleding je aan hebt en hoeveel foto's daarvan gemaakt worden.
Het is wel de kunst je een beetje aan mijn creatieve proces over te geven. Als je het durft en wilt is het mooi om een leuke bh mee te nemen, dit geeft de romantische foto's die ik graag maak. Onder de kledinglink en in het menu bovenin wat kledingtips.
In de studio is een aparte verdieping met VEEL kleding en attributen. Zie onderstaande link voor een deel van wat aanwezig is.
Ik heb in de loop van de jaren al heel wat kleding gekregen of aangeschaft. Natuurlijk is dit allemaal gratis te gebruiken. Ook eigen kleding meenemen is verstandig. Kleding lenen van anderen is natuurlijk mogelijk, alles hoeft zeker niet perfect te passen.
Soms hangt een kledingstuk aan elkaar van knijpers en spelden (daar zie je later natuurlijk niets van!)
In de studio zijn schoenen, wimpers, riemen, boa's, bloemen, kettingen en allerlei attributen voorhanden!

Aanwezige kleding Kledingtips en voorbereiding

Voor wie is deze site bedoeld?

Voor iedereen die mooie foto's van zichzelf wil! Meestal zijn dat mensen die nog nooit geposeerd hebben. Vaak zijn het modellen die werken aan hun portfolio en een bijzondere uitbreiding willen.
Veel dames die model willen worden blijven te lang in het TFP en amateur-circuit hangen om ervaring op te doen. tfp of tfcd shoots kunnen zeker nuttig zijn, maar de kwaliteit is vaak 'gewoontjes' en opdrachten krijg je er bijna nooit van.
Vergeet niet dat juist een professioneel fotograaf waarschijnlijk meer uit je kan halen dan een amateur die juist het vak nog moet leren! Bij hobbysessies doe je misschien wel enige ervaring op, maar vaak is de visagie e.d. te standaard of ronduit slecht.

Kan ik een datum in optie nemen?

Dit is vooral een vraag die gesteld wordt door bruidsparen. Als ik een datum bezet houd en dan een eventuele andere shoot of bruidspaar afwijs zou het helemaal vervelend zijn als ik vervolgens die dag helemaal zonder opdracht zou zitten.

Een fotoshoot (of bruidsreporatage) kan wel voorlopig in de agenda gezet worden, en ik probeer er zo goed mogelijk rekening mee te houden, maar in principe geldt: 'wie het eerst komt... die het eerst maalt'

Wat krijg ik bij een shoot?

Bij een fotoshoot zijn een antal bewerkte foto's inbegrepen, maar die worden niet afgedrukt en zijn geschikt voor social-media en website, maar nog niet om af te drukken.
Je krijgt (ook weer via die transfer) alle foto's onbewerkt in een groot formaat van ruwweg 12 miljoen pixels. Als je een dvd besteld hebt krijg je daarnaast de foto's ook in een kleiner formaat (voor social media zoals facebook e.d.). Alleen op deze kleine versies Hierop staat de tekst onbewerkt en www.ErikBolding.com. Op de dvd staan ook de bewerkte foto's in een kleiner formaat (zoals ze op deze website staan)
De grotere foto's kun je dus gebruiken om eventueel zelf af te laten drukken of aan te passen voor internet. LET OP! bij gebruik van mijn werk is naamsvermelding verplicht! Ik maak geen andere reclame dan de verspreiding van mijn foto's zelf.
Voor commercieel gebruik zonder naamvermelding gelden andere prijzen.

Het GOED bewerken van een foto kost ongeveer een uur per foto. Het is bij deze hele kleine plaatjes niet zo duidelijk te zien, maar hieronder laat ik wat 'onbewerkte' naast 'geretoucheerde' opnamen zien. De afdrukken die je krijgt (als je die optie gekozen hebt) heb ik bewerkt zodat oneffenheden zijn verdwenen. De afdrukken die je thuis krijgt hebben GEEN tekst in beeld! Maar je krijgt geen grote originele RAW bestanden (die zijn 70MB per stuk). De dvd met alle foto's en de voorbeeldfoto's (als je dat bijbesteld hebt) krijg je thuisgestuurd. De verzendkosten zijn bij de sessieprijs inbegrepen. Let op! Juist de bewerkte foto's zijn echte reclame voor mijn fotografie. Pas na volledige retouchering van de foto's ontstaat het beste van het beste. Bij verbeterde opnamen zijn contrast, helderheid, kleur en scherpte pas optimaal! Als je later afdrukken nabestelt, krijg je ook deze opnamen natuurlijk ook digitaal om eventueel te gebruiken voor modellenburo's en social media

Hoe lang duurt een shoot?

Een shoot duurt een hele dag! Deze tijd is nodig om ervoor te zorgen dat je op je gemak bent, en zo echt goede en ontspannen opnamen te krijgen. Alleen de zwangerschapsreportages, groepsfoto's, newbornshoots en gezinsfoto's e.d. zijn een stuk korter (en dus goedkoper).

Waarom is een fotoshoot zo goedkoop? (waarom zo duur?)

Mond-tot-mond reclame is uiteindelijk de beste reclame. Deze reclame levert mij dan ook verreweg de meeste klanten op. Om nu de kring van mensen groter te maken en de drempel zo laag mogelijk te houden, is de prijs van een fotosessie vergeleken met andere fotografen die dezelfde kwaliteit leveren relatief laag.

Natuurlijk geeft de meest luxe uitvoering met visagie ook betere resultaten, maar als eerste sessie hoef je zeker niet de duurste versie te nemen om toch mooie opnamen te krijgen!

Geregeld hoor ik de opmerking dat een sessie duur is! Maar dat zeggen alleen mensen die niet verder gelezen hebben! Geregeld vergelijken mensen mijn shoot met visagie en hairstyling met de prijs van een shoot met een basis make-upje bij een fotofabriek. Dat is een beetje het verschil tussen een restaurant en een fastfood eetgelegenheid. Ik doe maar 1 shoot op een dag want ik wil echt het beste maken bij een fotoshoot!

Bij veel fotografen en buro's komen veel modellen op een dag en sta je inclusief visagie in no-time weer buiten!! Dan heb je leuke plaatjes, maar het resultaat zal op zijn best 'gewoontjes' zijn. Als fotograaf wil ik iets bijzonders maken en moet dus ook rustig uit kunnen zoeken wat de mooiste manieren zijn om iemand vast te leggen. Ik help natuurlijk veel met poses en ideeën en laat weten wat goed en minder goed is. Je steekt veel op op zo'n dag, maar ook ik moet dus wennen aan een model :-)

Zoek voordat je een shoot ergens gaat doen eens met google op "klachten BuroWaarJeHeenWilt". Dit geeft een goed idee of je er wel of niet aan moet beginnen. Zo zijn er nogal wat castingburo's die alleen maar snel ten koste van jou geld willen verdienen, het maken van goede foto's is niet het hoofddoel. Bij mij is dat het ENIGE doel  :-)

Wie bepaalt hoe ik op de foto kom?

Sommige mensen hebben een aardig beeld van hoe ze willen poseren, anderen willen hierbij graag wat meer geregisseerd worden.
Een veel gehoorde vraag is: "hoe moet ik nou zitten?" Deze vraag is helemaal normaal.
Naarmate de sessie vordert en je je vrijer beweegt, zie je dat de opnamen beter worden.

Later kun je op de cd vaak zien dat de foto's aan het eind natuurlijker zijn dan de opnamen die aan het begin genomen zijn. Ook wanneer iemand een tweede keer komt poseren, wat vaak gebeurt, geeft deze fotoshoot een beter resultaat dan de eerste.
Te allen tijde bepaal je zelf wat er gebeurt. Wil je alleen portretfoto's of juist iets gewaagder? Jijzelf bepaalt wat je wilt omdat je ook uiteindelijk zelf tevreden moet zijn met het eindresultaat. Ik geef tips en aanwijzingen en regisseer houdingen, maar hoe je wilt poseren is echt aan jou. Topless of naakt poseren is niet mogelijk als je minderjarig bent!

Vertel jij me hoe ik moet poseren?

Vaak hebben mensen geen enkele poseerervaring. Deze mensen willen natuurlijk graag aanwijzingen. Als je al heel goed weet wat je wilt, ben je natuurlijk helemaal zelf de baas.

Goede foto's komen tot stand door middel van een goede samenwerking tussen model en fotograaf! Maar ik geef graag veel aanwijzingen om een eindresultaat te behalen waar we beiden tevreden mee zijn.

Mag ik iemand anders meenemen?

JA, Zeker als je minderjarig bent is iemand anders (een van je ouders?) meenemen zelfs beter.
Ik kan me voorstellen dat het eng is om alleen te komen. Als je erg jong bent is het ook niet zo verstandig alleen naar een wildvreemde fotograaf af te reizen. Maar neem in dat geval hoogstens 1 ander persoon mee!

Neem wel iemand mee die je al wat langer kent, je moet je ontspannen voelen bij hem of haar. Andere mensen zorgen er voor dat je aandacht niet naar mij gericht is, maar naar meer plaatsen. Ook een fotograaf wordt natuurlijk afgeleid door mensen die meekomen. Als je alleen komen te eng vindt, neem in dat geval iemand mee die een beetje vrolijk en vriendelijk is! Ik houd van humor :-)

Ik wil met iemand anders op de foto, kan dat?

Ja, vaak komt iemand met bijvoorbeeld een vriend of vriendin. Dit is dan wel een duoshoot voor 2 dames, of bijvoorbeeld een partner of loveshoot.
Ik zet dan beiden apart en samen op de foto.
Voor de vershillende mogelijkheden zie de prijslijst.

Mensen die een vriend meenemen, willen graag een paar keer samen met die vriend op de foto. Ook dat laatste is natuurlijk mogelijk en dit laatste kost maar weinig extra. Wat vooral veel gebeurt, is dat twee vriendinnen samen komen. Natuurlijk komen jullie apart, maar ook samen op de foto. Zo'n duoshoot is per persoon fors goedkoper (zie de prijslijst bovenin het menu voor de verschilllende mogelijkheden)

Wat kosten afdrukken?

Bij een shoot kan je ook de bewerkte voorbeeldfoto's af laten drukken die eerste voorbeelden kies ik uit!)
Het nabestellen of bijbestellen van afdrukken is natuurlijk mogelijk. De goedkoopste en kleinste afdruk is een halve A4. De normale grootte is echter A4. Zie voor de prijzen van afdrukken posters etc. de prijslijst bovenin het menu.

Nabestelde afdrukken worden volledig bewerkt! Er zit veel nawerk in de uiteindelijke afdrukken, vandaar de huidige prijs van 8,- euro voor een bewerkte A4.
Je hebt dan natuurlijk wel iets bijzonders en iets veel mooiers dan bijvoorbeeld een foto bij de schoolfotograaf op een inkjetprinter. Zelf afdrukken van de CD met foto's kan, maar is natuurlijk minder mooi.
Foto's op canvas, foto op glas en zelfs foto's op hout zijn mogelijk.

Hoe kan ik een afspraak maken?

De meeste mensen komen via iemand die hier eerder geweest is. Dit is waarschijnlijk omdat internet toch nog een onbekende afstand tot anderen geeft. Deze pagina is dan ook vooral bedoeld om een eerste indruk te geven van het soort foto's dat ik maak.
Als je reageert met een E-mail, geef dan in ieder geval een telefoonnummer en naam op. Het komt wel voor dat grappenmakers zomaar iemand anders 'opgeven'. Je kan zelfs een afspraak maken om eerst geheel vrijblijvend te komen kijken. Vervolgens wordt een datum gekozen. Een shoot is 7 dagen per week mogelijk. Op de site staan een kalender met beschikbare dagen waarop je een shoot kan doen

Zie de agenda met beschikbare dagen

Ik wil langskomen om eens rond te kijken, kan dat?

Ja, maar dit is altijd op afspraak. Zomaar de studio binnenstappen betekend niet dat ik een fotoshoot waar ik mee bezig ben zomaar kan onderbreken! Dat zou je zelf ook niet leuk vinden denk ik.
Geheel vrijblijvend de studio bekijken kan dus, maar maak eerst een afspraak. Als je 's avonds niet kunt, is het ook mogelijk om dat in het weekend te doen.

Wat als ik nog nooit of juist al vaker heb geposeerd?

Ervaring is mooi meegenomen, maar absoluut niet noodzakelijk!
Vaak is ervaring niets anders dan vrijer bewegen en al weten hoe je uiteindelijk op 'de plaat' verschijnt. Ontspannen zijn is het belangrijkste! Gaandeweg tijdens een shoot raak je op je gemak en worden de foto's beter. Ik help daarbij natuurlijk met poses en dergelijke.

Waar is de studio?

De studio is gevestigd in Meppel.
Bovenin het menu staat een uitgebreide routebeschrijving met foto's van de studio.
Geregeld komen mensen uit Belgie een fotoshoot doen, dus de reis is vanuit Nederland altijd te doen!Routebeschrijving

Hoeveel foto's worden er gemaakt?

Natuurlijk worden er meer foto's gemaakt als je van alles wat wilt. Al naar gelang de ideeën en de hoeveelheid kleren, worden er meer of minder foto's gemaakt. Wanneer je bijvoorbeeld alleen portretfoto's wilt, heb je natuurlijk minder foto's.
Een precies aantal kan ik niet noemen, maar een normale shoot levert al gauw 350 foto's of meer op. Deze foto's worden via een Transfer gestuurd of op een DVD gezet (als je die optie kiest). Uit deze foto's kies ik de eerste voorbeeldbewerkingen die ik meestuur met de DVD. Van deze DVD kun je later eventueel nog afdrukken nabestellen (die worden ook weer volledig bewerkt)

Soms vinden mensen het aantal opnamen belangrijk... maar volgens mij is het belangrijker om een kleiner aantal GOEDE opnamen te maken dan een groot aantal die een stuk minder zijn!
Ik kan natuurlijk snel doorklikken en meer dan 1000 opnamen tijdens een shoot maken, maar dit voegt naar mijn mening niets toe.

Hoe lang duurt het voor alles klaar is?

Soms denken mensen meteen de gemaakte foto's mee te kunnen nemen, maar het maken van de voorbeeldfoto's en eventuele DVD kost toch wel enige tijd. Kwaliteit heeft zo zijn tijd nodig! Houd rekening met een verwerkingstijd van ongeveer drie weken!
Een spoedorder is mogelijk, maar heeft een meerprijs van 20,- euro.

Waar moet ik nog meer op letten?

Als je zelf je make-up doet, kun je dat het best vlak voor de shoot opbrengen (daar is een aparte ruimte voor). Als je van te voren zelf make-up opbrengt, zorg er dan voor dat dit een egale iets dikkere laag is dan je 'normaal' gebruikt. Ook oogpotlood en lippenstift iets steviger aanzetten geeft een mooier licht/donker verschil in het gezicht. Pukkeltjes e.d. worden later eventueel met de computer weggehaald.

Wanneer je rimpels hebt, kun je die het best al tijdens het opmaken zo veel mogelijk proberen te camoufleren. Als je een beautyshot als hieronder leuk vindt, is het belangrijk geen strakke bh-bandjes te hebben. Het zit misschien minder lekker, maar doe liever zelfs geen bh aan als je naar de studio komt. Die kun je altijd hier in de privé-kleedkamer weer aantrekken. Maar het voorkomt dat je van die diepe rode striemen krijgt zoals op de foto hieronder! Het zelfde geldt trouwens voor strakke sokjes of een broek die je bij laarzen instopt!

Ik wil wel (of juist niet) op internet, hoe werkt dat?

Tijdens de fotosessie vraag ik naar je adres om de foto's op te kunnen sturen. Maar tijdens die zelfde sessie vraag ik ook of je eventueel op internet wilt en of ik opnamen mag gebruiken voor publicatiedoeleinden. Wil je dat niet, dan worden er NOOIT foto's van je op enigerlei wijze gebruikt. Dus publicatie zonder toestemming gebeurt nooit (en is zelfs in strijd met de wet!).
Het model heeft volgens de wet altijd portretrecht. De fotograaf behoud altijd het auteursrecht van de gemaakte foto's. Gebruik van foto's door een van de partijen moet altijd met toestemming gebeuren! Natuurlijk heb ik graag dat mensen mijn foto's gebruiken want dat is een goede reclame! Maar ik hoor het graag als ze gebruikt worden. Naamsvermelding is bij particulier gebruik verplicht.
Vraag naar de mogelijkheden voor zakelijk gebruik of gebruik van foto's zonder naamsvermelding.

Ik wil fotomodel worden of wel eens poseren voor andere fotografen. Heb je hiervoor tips?

Tijdens de fotosessie kun je aangeven dat je graag verder wilt als model. Veel mensen willen helemaal geen model worden, maar zouden wel graag eens vaker voor de camera willen staan. Als je dit aangeeft kan ik je naam doorspelen naar andere fotografen die modellen zoeken. Soms informeren anderen naar gegevens van modellen.
Natuurlijk is het ook mogelijk dat ik jou het adres en telefoonnummer van die andere fotograaf geef. Zomaar zonder overleg een telefoonnummer of adres van een model dat voor mij geposeerd heeft weggeven doe ik nooit!
Ik heb soms contacten met modellenbureaus en kan je misschien wat verder helpen. Bedenk wel dat er erg veel concurrentie is! Ik beloof geen gouden bergen en geen enkel bureau of fotograaf kan je opdrachten garanderen (wat ze ook beloven!)

Ik wil model worden. Wat moet ik nog meer doen?

Na een shoot achterover leunen en niets doen kan, maar bedenk wel dat zonder inzet er niets gebeurd!
Begin met het aanleggen van een map van je beste foto's (portfolio). Zo'n portfolio moet verschillende soorten foto's bevatten. Er 'moeten' foto's inzitten die je gezicht goed laten zien, maar ook iets dat je figuur goed laat uitkomen.

Eventueel kan je een portfoliomap bij mij bestellen of zelfs meteen meenemen als je in de studio bent. Dit is een mooie lederen prtfoliomap waarin je foto's mooi blijven!
Wanneer je meerdere stijlen (eventueel gemaakt door verschillende fotografen) foto's heb, zal de kans op opdrachten alleen maar toenemen.
Vaak hoor je van "modellen" dat ze nog geen enkele foto van zichzelf hebben (zelfs niet een kleintje via mail), geen enkele ervaring e.d., maar toch al eisen stellen aan amateur-fotografen als reiskosten e.d. Het klinkt wat cru, maar zo zul je als model NOOIT van de grond komen als je niet minstens een gezicht als dat van Doutzen Kroes hebt :-) Wanneer je model wilt worden en dit tijdens de sessie aangeeft, zal ik proberen je op zoveel mogelijk verschillende manieren vast te leggen. Zo krijg je een mooie stevige basis om je portfolio aan te leggen.

Vanzelfsprekend moet je investeren in goede opnamen bij een goede fotograaf en je krijgt het beste van het beste als je visagie en hairstyling erbij doet
Met hobbyplaatjes haalt bijna niemand het als model!

Doe je ook aan TimeForPrint (TFP) fotoshoots?

In het menu'tje boven aan de pagina staat een uitgebreid stukje over TimeForPrint of TFP fotografie.
Gratis sessies zijn(meestal) iets voor liefhebbers of amateurfotografen of amateurvisagistes die beter willen worden. Bedenk dat (bij de meeste) hobbyshoots bijna alles van mindere kwaliteit zal zijn.

Investeer liever in een goed modelportfolio, dan talloze 'middelmatige' sessies te doen!

Verkoop je portfoliomappen?

Jazeker! Er zijn wat verschillende soorten en kwaliteiten, voor meer of minder foto's.
Meestal nemen modellen (of fotografen) deze mappen mee als ze in de studio zijn, maar deze presentatiemappen zijn dus ook gewoon te bestellen.Zie voor een uitgebreider stukje en foto's onderstaande link.

Portfoliomappen

De afspraak annuleren

Een enkele maal komt iemand zonder afzeggen gewoon niet opdagen. Ik kan me voorstellen dat je door omstandigheden niet in staat was om af te zeggen o.i.d. Maar dit kost natuurlijk wel tijd en geld omdat ik die dag ingeplanned had. Zeg altijd af per mail en als het kort dag is ook via telefoon 06-54332656
Het gaat er bij het afzeggen van een shoot niet om of de reden goed of waar is, maar het gaat om mijn bedrijfsvoering! Natuurlijk is het vervelend als je autopech kreeg en je kan daar niets aan doen. Maar ik kan daar nog minder aan doen! Vandaar de afzegregels.
Afzeggen kan op elk moment, maar het liefst zo lang mogelijk van te voren. Ik hoor liever een uur van te voren iets dan helemaal niets! De avond voor de sessie een mailtje met: "ik kon niet" is natuurlijk wat minder netjes dan een telefoontje! Wanneer je zonder afzeggen niet komt opdagen of heel kort van te voren de shoot afzegt: stuur ik later een faktuur.
Zie de link met afzegregels.

Afzegregels

Betalen en pinnen

Ik krijg graag contant betaald op de dag van de shoot zelf.
Pinnen is niet mogelijk. Wel is het mogelijk om de fotoshoot in termijnen te betalen.
Als je een portfoliomap wilt meenemen, betaal die dan op de dag zelf. Het scheelt verzendkosten!

Wie is Erik Bolding?

In het menu of onderstaande link meer informatie en foto's over Erik Bolding.


Over mij